‘Zeytinlilerin’ Kazanacağı Günler Yakın
Zeytinli Rock Festivali, İlim Yayma Cemiyeti’nin şikayeti üzerine Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı tarafından iptal edildi. Peki bu ilk mi? Aslında son 4 aydır birçok sanatçının sahnelerinin iptal olduğunu, festivallerin farklı gerekçelerle iptal edildiğini görüyoruz. Hatta üniversitelerin şenlikleri bile iptal edildi. Gösterilen neden hepsinde farklı olsa da, hepsinin aslında bir yaşam tarzına müdahale politikasının parçaları olduğunu görüyoruz.
Melek Mosso’nun konseri “ahlaksızlığı özendiren şarkıcı” ilan edilerek, Zeytinli Rock Festivali kamu güvenliği ve sağlığına, toplumun huzuruna, çevrenin korunmasına bir tehdit olarak gösterilerek iptal edildi. 2005 yılından beri her yıl düzenlenen Zeytinli Rock Festivali bu yıl mı toplumun huzurunu bozdu? 50 bin kişinin geldiği, çevrenin ekonomisine büyük ölçüde destek olan bu festival aslında asıl kimlerin huzurunu bozdu?
Festivalden şikayetçi olan İlim Yayma Cemiyeti’nin yayınladığı bildiride gerçek olma ihtimali olan hiçbir sorundan bahsedilmiyor, ancak festivalin 'değerlerimizle örtüşmediği' anlatılıyor. Bu bildiriyi muhatap alan ve festivali yasaklayan Burhaniye Kaymakamı İlyas Memiş’in de cemaatle bağı ise kısa süre içinde ortaya döküldü.
Geçtiğimiz yıl pandemi ile mücadele bahane edilerek gece 00.00’dan sonra müzik dinleme yasağı getirilmişti. Sonra pandemi sınırlamaları kaldırıldı ama “kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yoktur” denilerek müzik yasaklarına devam edildi. Başından beri bir mantığı olmadan uygulanan bu yasak kalıcı hale geldi.
Bugün yaşadığımız bu yasaklamalar bir sürecin ürünü, bir siyasi amacın sonucu. 2018 yılında Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Siyasi hegemonyanız bitti, kültürel hegemonyanız da bitecek…” tweetini atmıştı. Yıllardır verdikleri davetlerle ve teşviklerle “Sarayın Sanatçıları”nı oluşturdular. Fakat bu sanatçıların hiçbiri sanat dünyasında istedikleri hegemonyayı getirmedi. Bildikleri en iyi yola dönerek baskı ve yasaklamalarla kültürel alanda hegemonya kurmaya çalıştılar. Bu sandıkları kadar kolay olmadı, olmayacak.
En güvenli konularda bile bir tavır göstermeyen şarkıcılar, ünlüler bile bu yasaklamalara karşı sesini çıkardı. Bu baskının uzun süreli olamayacağının da herkes farkında. Aslında politik ömrünün sonuna gelmiş olan bir iktidarın son çırpınışları bunlar. Birçok anket ve sokak röportajında da görüldüğü gibi iktidarları çok güç kaybetmiş durumda. Hatta tek başlarına iktidar olmaları imkansız hale geldi. Bunun farkında olan AKP de kendi hegemonyasını güçlendirmek için son kurşunlarını atıyor. Fakat bu son yazları olacak gibi görünüyor. Yasakçı iktidar göndereceğiz, gelecek yaz yasakladıkları o festivallerde çok eğleneceğiz.
Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.