İki Ekmek Borçluyuz
Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kaldı. Kampüslerimizde daha buluşamadan bütün zamlar yapıldı. Yurtlara ve yemekhanelere üniversitesine göre farklı oranlarda zamlar geldi. Daha KYK burslarına zam gelmeden zamlı yurtlarımıza gelmiş bulunduk. Yeni döneme girerken bütün arkadaşlarıma güzel bir dönem diliyorum. Peki bu yıl ekonomik krizle birlikte gençleri neler bekliyor?
Konda’nın 2024 yılında yaptığı araştırmaya göre “Son zamanlardaki en büyük sorununuz nedir?” sorusuna gençlerin %66’sı ekonomik sorunlar diye cevap vermiş.
Bunun biraz somut nedenlerine bakalım isterim.
KYK, öğrencilere her ay burs ve kredi veriyor. Maalesef çoğu öğrenci burs alamıyor, aldığı krediyi mezun olduktan sonra geri ödemek zorunda kalıyor. Zaten çok düşük bir miktar olarak alınan kredi, bir de geri ödemeli olarak veriliyor. KYK bursu şu an 2.000 lira. Haydi İstanbul Üniversitesi’nde okuyan bir gencin bir ayını inceleyelim. 3 öğün okuldaki yemekhanede yemek yerse (bir öğün 25 TL) günde 75 TL sadece beslenme ihtiyacı için harcamış olacak. Bu kişi 5 gün okula gitse zaten kafadan 1.500 lira uçmuş olacak.
Bu sadece beslenme içindi, bir de barınma masrafına bakalım. KYK yurt fiyatları 517-855 lira arasında değişiyor. 2 ve 3 kişilik odalara sahip yurtların sayısının azlığını ve torpilimizin olmadığını göz önüne alarak yurt için aylık 517 lira verdiğimizi varsayalım.
Bunun sonucunda 5 gün okula giden bir öğrenci 1.500 lira beslenmeye, 517 lira barınmaya veriyor. Toplam 2.017 lira oluyor. Yani sadece temel ihtiyaçlarından ikisini karşılayabilmiş, üstüne 17 lira eksi bakiyede kalmış oluyor. Daha ulaşım konusuna geçmedim bile farkındaysanız. Öğrenci abonmanı 280 lira ama hadi bunu bir kenara bırakıyorum. Bu kişinin yurdu okuluna çok yakın olsun ve yürüyerek gidip geldiğini düşünelim. Hiçbir yere gitmeyen, sadece okuldan yurduna gelen bir öğrenci olsanız bile geçinemiyorsunuz.
Peki eskiden “Bu halka 1 simit ve 1 çayı çok görüyorsunuz” diye konuşan Erdoğan, barınma ve beslenme ihtiyacını bile karşılamayan KYK bursları hakkında ne düşünüyor? Ben söyleyeyim ne düşündüğünü. Yine birkaç yıl önce çıkıp “Biz iktidara geldiğimiz zaman KYK bursu 45 liracıktı” diye açıklama yapmıştı. O zaman gelin yine bir hesaplama yapalım.
2002 yılında KYK bursu 54 TL, çeyrek altın 32 TL. Yani bir öğrenci, KYK bursu ile yaklaşık 1,5 çeyrek altın alabiliyor. Geldik yıl 2024, KYK bursu 2.000 TL. Şu an bu parayla gram altın bile alınamıyor. Çünkü gram altın 2.816 lira. Bu hesaba göre “Biz iktidara geldik 45 liracık bursları yükselttik” diyen Erdoğan’a 2.000 liranın hiçbir ihtiyacımızı karşılamadığını söylemek isterim.
Burs diye önümüze attıkları yetersiz kırıntılarla gençler geçinmeyi bırakın en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Devletin öğrencilerin temel ihtiyaçlarını ücretsiz bir şekilde karşılaması gerekirken onun yerine her öğrenci ayın sonunu 2 ekmek borçlu olarak bitiriyor.
Ekonomik krizin gitgide daha şiddetlendiği bu dönemde, gençliğin en büyük sorunun ekonomik problemler olması çok doğaldır. Biz de politik hattımızı buna göre şekillendirip somut öneriler öne sürmeli, somut adımlar atmalıyız. Kampüslerdeki antidemokratik işleyişin de hat safhada olduğunun farkındayım ama çözümü kayyım rektörü göndermekte görmüyorum. Gidenin yerine yenisi gelir. Boğaziçi’nde gördüğümüz gibi. Tek adamı göndermediğimiz sürece onun küçücük dostlarını da gönderemeyiz. Bu bütünsel bir problemdir. Bu yüzden gençliğin mücadele hattının en önünde KYK burslarının artması ve temel ihtiyaçların kamu tarafından karşılanması olmalıdır.
Bu konuda çok kararlıyız. Zaten açlık sınırının altında yaşayan, asgari ücret veya emekli maaşlarıyla geçinmeye çalışan evlerin gençlerine, bir de üstüne borçlandıkları bursları kabul ettiremeyecekler.
Zenginlere yatlar, katlar; gençlere zamlı ranzalar verdiniz. Unutmayız.
Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.