Post

Tam Kurtuluşun Yolu

Politik program, strateji ya da çözüm önerileri geliştirmek konusuna bir önceki yazıda değinmiştim. Bir politik programın gerektiği kabul edilse bile, onu geliştirmeye çalışmak apayrı bir iş sayılmalı. Örneğin, Ekim Devrimi’ni yapanlar barış mı istemeliydi? İşçilerin çalışma süresi 8 saat mi olmalıydı? Özgürlük isteyen uluslar meselesi nasıl ele alınacaktı? Dikkat edilirse hepsi birbirinden kafa karıştırıcı başlıklar. Üstüne üstlük bunlar yine de biraz daha erken düşünülmeye başlanmış olanlarıydı diyebiliriz. Yani düşünmek için vakit vardı.

Bir de ucu ucuna yetişenler söz konusu. Şöyle bir hatırlarsak: Geçici Hükümet desteklenmeye devam edilsin mi edilmesin mi? Köylülerin topraklara el koymasına taraftar olunsun mu? Hatta ve hatta ayaklanma başlatılsın mı? Hepsi “bir gün önce erken, bir gün sonra ise geç” zamanlamasının kapsamında.

Bir gerçeği netleştirmek gerekirse, bir politik program olmasa da olur demek mümkün değil. Bunun yanı sıra politik programın eksikliği, devrimi çok istiyor olmakla kapatılamaz. Devrimci mücadelenin hamleleri akıl ve aynı zamanda irade işi olarak görülmeli. Bu yaklaşıma bağlı bir biçimde; ülke koşullarındaki güncel, öncelikleri olan, çözüm öneren, cevap veren, yenilik getiren bir politik programın maddeleri şöyle sıralanabilir:

1. AÇLIK VE YOKSULLUĞA KARŞI TAM TOPLUMSAL REFAH:

Tayyip Erdoğan gibi düşünürsek, çay ve simit 15+15=30 lira. Üç öğün çay ve simit yenilse 90 lira eder, hadi kolay hesaplamak için 100 diyelim. Beş kişilik aile yese bunu günde 500 lira ve bu ayda eder 15.000 lira. Görüldüğü gibi emekli aylığı, çay-simit aylığından 2.500 lira daha düşük. Yine görüldüğü gibi asgari ücret çay-simit aylığının civarında ve açlık sınırından 4 bin lira daha düşük. Sonuç olarak, bu düzen bu halka bir çay ve simidi bile reva görmüyor. Hani ev kirası, hani elektrik parası, hani su parası, hani nerede çocukların okul masrafı. Biz bu tek çay ve tek simit düzenini kabul etmiyoruz. Bu tek çay ve tek simit düzenine karşı, tam toplumsal refah diyoruz. Halkın ihtiyaçlarının bir kamu hizmeti olarak karşılandığı tam toplumsal refah.

2. DÜŞÜK ÜCRET VE AYLIKLARA KARŞI EMEĞİN TAM KARŞILIĞI:

Asgari ücret, geçinmeyi boş verelim, ödenecek tek bir kirayı dahi karşılamıyor. Tek bir kira ödendikten sonra halk sofrasına ekmek koyamıyor, çocuğuna harçlık veremiyor. Biz, tek bir kirayı ödemek için çalışılan bu sistemi kabul etmiyoruz. Açlık ve yoksulluğa son noktayı koymak için emeğin tam karşılığı ödenecek. Açlık ve yoksulluğa son noktayı koymak için, emekçilere ve emeklilere derhal zam diyoruz. Halk kendi asgari ücretini hesaplamak ve söylemek hakkına sahiptir. Soyut konuşmaya gerek yok. Başlattığımız kampanyada asgari ücretin, kişi başına düşen Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın aylık karşılığı anlamında 42.300 olması gerektiğini açıklamıştık. Yaşanan ağır enflasyon koşulları ve doların değerinin yükselmesi nedeniyle bugün asgari ücretin 50.000 TL olması gerektiğini ilan ediyoruz.

3. İŞSİZLİĞE KARŞI TAM İSTİHDAM:

TÜİK’in kendi açıkladığı geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27,2. Yani bu ülkedeki her üç kişiden biri işsiz. İşsiz olduğu için evine ekmek götüremiyor. İşsiz olduğu için bu ülkenin üretilen milli gelirinden payını alamıyor. İşsizlik, açlık yoksulluk koşullarını ve gelir dağılımı bozukluğunu körüklüyor. Gençler geleceğini yurt dışında aramanın derdine düşüyor. Buna karşılık ülkede hem işsizlik var hem de işçiler acımasız uzun sürelerde çalıştırılıyor.

Endüstri 4.0 oldu deniyor, yüksek teknolojiye geçiliyor, verimlilik, etkinlik, üretim artıyor. İnsanlık ve üretim bu denli ilerliyorken, bu ilerleme işçi sınıfına yansımıyor ve yararlı olmuyor. Enflasyondan, işsizlikten, yoksulluktan, vergiden her zaman pay düşüyor emekçilere ancak verimliliğin yükselmesinden asla bir pay düşmüyor.

Emekçiler günde 8 saat çalışmak bir yana, 10-12 saat çalışmaktan başını kaldıramıyor, gün yüzü görmüyor. Bizler buna karşılık çalışma süresinin günlük 6 saate düşürülmesini ve işsizlerimiz için alan açılması gerektiğini savunuyoruz. Çalışma süresi 6 saate indirildiğinde, işler paylaşılacak ve tam istihdam sağlanacak. Hepimiz çalışıp, hepimiz üreteceğiz.

4. FAŞİZM TEHLİKESİNE KARŞI TAM VE DOĞRUDAN DEMOKRASİ:

Tek adam rejimi bize her gün övündüğü teklikleri sayıyor. Halkın önüne sürdükleri tek konu beka tehdidi. Hak tanımıyorlar, hukuk tanımıyorlar ve hatta anayasayı bile tanımıyorlar. Anayasaya dayalı olarak kurulmuş partiler kapatılmaya çalışılıyor. Seçilmiş milletvekilleri meclise gelip görevini yapamıyor. Siyasi mücadele verenler bir mesaj paylaştığı için 40 sene caza alıyor. Kürt halkı her yönden baskı görüyor, kayyım siyaseti gündemden düşmüyor. Gazeteciler, röportaj verenler cezaevine konuluyor. Kadınları öldürülmekten koruyacak İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekiliyor, 6284 sayılı yasa etkin olarak uygulanmıyor. LGBTQ+’lar ayrımcılığa uğruyor. Meclisin varlığı Kanun Hükmünde Kararnameler’le anlamsız hale getirilmeye çalışılıyor. Bu manzarada, faşizm tehlikesine karşı, gücünü halk örgütlerinden alan, güçlü bir parlamentoyu savunuyoruz. Bizler; halkın söz, yetki, karar hakkını kullanabildiği tam ve doğrudan demokrasi için geri çekilmeden mücadele edeceğiz. Sözler suya yazılmayacak, karar haline dönüşecek, siyasi organlar aracılığıyla halk yetkisini kullanacak ve iktidarını ortaya koyacak.

5. EMPERYALİZME KARŞI TAM BAĞIMSIZLIK:

Tek bir Amerika’nın dünyaya ve tek bir İsrail’in Ortadoğu’ya kan kusturmasını kabul etmiyoruz. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra tek kutuplu hale gelinmiş olmasına sevinenler dünyayı ekonomik krize, sefalete, doğanın yıkımına ve büyük bölgesel savaşlara sürükledi. Filistin’de naklen yayımlanan bir soykırımı izletiyorlar insanlığa. Ortadoğu bir yangın yeri. Bütün ırmakları kurumuş bir dünyayla karşı karşıyayız. Bizler, kapitalist ülkelerin boğazlaşmasının bir yansıması olan emperyalist hakimiyeti ve saldırganlığı kabul etmiyoruz. Emperyalizme ve her türlü haksızlığa karşı direnen halklarla enternasyonalist bir dayanışma içindeyiz. NATO’yu pılısıyla pırtısıyla bu topraklardan söküp atacağız. Ülkedeki ABD hakimiyetine karşı tam bağımsızlık mücadelesini yükseltiyoruz.

6. TEK BEN VARIM ANLAYIŞINA KARŞI TAM EŞİTLİK:

Rejim coğrafyamızda her konuda tekliği dayattığı gibi kimlikler konusunda da tekçiliği dayatıyor. Tek ben varım, diğer kimlikleri tanımıyorum demek istiyor. Toplumsal anlamda bir bencillik yapılıyor. Kürt meselesini yaratan asıl temel de budur. Oysa ki bizim ülkemizde farklı kimlikler ve kültürler var. Eğer kardeşlikten bahsediliyorsa, farklı kardeşler yani farklı halklar var demektir. Kürt halkı yaşadığı sorunları dile getirmeye çalışıyor ama büyük bir duvarla karşılaşıyor. Fevri olmaktan kaçınmalı, itidalle hareket etmeliyiz. Bize düşen görev, gel kardeşim bütün meseleleri konuşalım demektir. Sorunların çözümü barışmak, diyalog kurmak ve müzakere etmekle sağlanabilir. Sorunların çözülmesindeki prensibimiz, tekçi anlayışa karşı eşit vatandaşlık temelinde tam eşitlik olacaktır.

Sorunlar var ve bizim sorunlara karşı çözümlerimiz bunlar. Çok eski bir şarkı vardı. Çağdaş Türkü müzik grubunun bestelediği bir Ahmet Telli şiiri. “Bir şeyler var değiştirmemiz gereken / önce acılardan başlanacak” diye. Sorunları ve acıları değiştirmek için, önce iktidarı değiştirmekten başlanacak.

Bu ülke, açlığı ve yoksulluğu, gelir dağılımı bozukluğunu, hayat pahalılığını ve işsizliği yaşıyorsa. Ücretler, emeklinin aylığı ve tarladaki ürünlerin değeri düşükse. Zaten kalubeladan beri kendisine ait olan devlet hastanesini, devlet okulunu, deniz kıyılarını kaybediyorsa. Bülent Arınç’ın dediği gibi sadece Ankara değil, bütün ülke parsel parsel satılıyorsa. Adaletsizlik, hukuksuzluk ve kanunsuzluk almış yürümüşse. Memleketin sorunları arşa yükselmişse, bunun bedeli hükümeti terk etmektir.

Verin bu yetkiyi dediniz halka, verdi yetkiyi ama her şeyi berbat ettiniz. Yetki hükümetteydi, lafı eveleyip gevelemeye gerek yok. Zaman kazanmaya çalışmanın anlamı yok. Yetkiyi aldınızsa, yetkiyi kullandınız ama başarısız oldunuzsa; bunun bedeli hükümet makamını terk etmektir.

Eğer halk üretiyorsa, ürettiğinden yararlanan da halk olacak.

Eğer halk üretiyorsa, ürettiğini paylaşan da halk olacak.

Eğer üreten halksa, yöneten de doğrudan da o olacak.

Sorun yaratanları göndereceğiz. İşçinin, emekçinin, köylünün ve hak mücadelesi veren halkların hükümetini kuracağız.

*Hakan Öztürk'ün bu yazısı ilk olarak 1 Kasım Cuma günü Yeni Yaşam Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.

İlgili Yazılar

Post

Kişi Başına GSYH 720 Binse, Asgari Ücret 50 Bin TL Olmalı

Post

Ara Aşamalar

Post

Ortadoğu’daki Dalgalanmalar

Post

Tam Kurtuluşun Yolu

Post

Gerçekçi Ol, İmkansızı İste

Post

Kamusal Emeklilik Hakkı Savunulmalı

Post

İyi Bir Başlangıç

Post

Tek Adam Rejimi Tekledi

Post

Açlıktan Öte Köy Var mı?

Post

Emsalsiz, Tek ve Kıyaslanamaz Değiliz

Post

Asgari Ücret 42.300 Lira Olmalı

Post

Asgari Ücreti Kıyaslamak

Post

Asrın Hortumlaması: 133,5 Milyar Dolar

Post

Enflasyonu Ücretler Yaratmıyor: 5 Kanıt

Post

Üreten Biziz, Paylaşan Da Biz Olacağız

Post

Emeğin Tam Karşılığı, Tam Refah, Tam İstihdam

Post

Haklılığımızı Açıklıyoruz Ve Kanıtlıyoruz

Post

Üç İnsandan Biri İşsiz, Dört Çocuktan Biri Aç

Post

Kurban Edilmek İstenen Emekliler

Post

Köylülere Her Yönden Saldırı

Post

Olmaktan Korktukları Yerdeler

Post

Tarih Bir İpucu Bekliyor

Post

Yarını Bugünden Kurmaya Başlamak

Post

Kamu Yararı için Ürün ve Hizmet Yaratmak

Post

Yön Göstermek

Post

Somut Koşulların Somut Analizi ve Siyaseti

Post

AKP Bir Geri Dönülmez Felakettir

Post

Orman Yangınlarında Bütün Tohumlar Ölmez

Post

Kerelerce Ölçülen Gelir Adaletsizliği

Post

Alem Buysa Kral Popülistler

Post

İşçi Sınıfı Şart Koşabilir

Post

Sefalet Endeksi

Post

Birkaç Ağaç ve Bir Nefes

Post

Ücret ve Kar Tahterevallisi

Post

Laiklik Şimdi ve Hep Gerekli

Post

Enflasyonun Yarattığı Sefalet

Post

Enflasyonun Sebebi Açlık Sınırındaki Ücretler mi?

Post

Bütçede Değirmenin Suyu Nerden Gelir Nereye Gider

Post

Anayasa Mahkemesini Bir Kez Tanımamak

Post

Gençler Sadece Asansör İstemez

Post

Emek ve Demokrasiden Yana Cumhuriyet

Post

Yahudi Olmayan Çocuklar da Çocuktur

Post

Elin ve Evin İyisi

Post

Göz Hizasında Siyaset

Post

Dördüncü Kuvvet Dik Duruyor

Post

Beton Bina ve Fabrika

Post

Smaç Sebep Sayı Sonuçtur

Post

Sorun Geniş Bir Zaman ve Mekanda

Post

Ekmek İstiyoruz ama Gül De

Post

Parti İşçi Sınıfını Besteler

Post

Kamu Mülkiyetini Kurtarmak

Post

İçeriksizlik Fırtınası

Post

Ormanlar Bizim, Kahrolsun Kapitalizm

Post

“Esset” Değil Halkın Öz Varlıkları

Post

Var ve Yok Listesi

Post

Karşı Kültür

Post

Günbegün Ücret Mücadelesi

Post

Aslanı Kediye Boğdurmak

Post

Sonradan Hatırlananlar

Post

Seçimin Yarattığı Yorumlama İmkânı

Post

Erdoğan’a Yetki Yok

Post

Mülkiyet Sorunu

Post

Halkın Temel İhtiyaçları, Kamu Hizmeti Olarak Karşılanmalı

Post

Örgütlü Gücü Meclis'e Taşıyalım

Post

Hiçbir Yerden İzin Almamak

Post

Mahirleri Anmak Değil Anlamak

Post

Hareketin Hareket Halindeki Doktrini

Post

Denizlere Çıkar Sokaklar

Post

Tabutta Röveşata

Post

Buyurunuz Buradan Yakınız, Mösyö Hükümet

Post

Depremin Siyaset Üstü Olmaması

Post

Basra Harap Olmadan Önce

Post

Halkın Birikimlerinin Bağımsızlığı

Post

Görev Zamanı

Post

Bu Daha Başlangıç

Post

Kaynaşmış Değiliz

Post

Bolsonaro Tavuğunu Yalnız Yemesin

Post

Suriye Sınırını Değil Açlık Sınırını Geç

Post

Neden Yapmasınlar?

Post

Hayallerin de Sadakate İhtiyacı Vardır

Post

Büyük Pasta, Küçük Pay

Post

Yine Sınırlama Esas, Hürriyet İstisna

Post

Seçenek Biziz

Post

Üç Husus

Post

Radikalizm

Post

Örgütlü Toplum Parlamentoya Rengini Vermeli

Post

İşçi Sınıfı Programı Vaat Eder

Post

Güç Siyasetle Yapılır

Post

Yenilgi Sonrasında Yorumlamanın ve Politik Programın Yitimi

Post

İşçi Sınıfının Tahtına Oturmaya Kalkışmak

Post

Hedef, Özne ve İktidar Organı