Post

Metal İşçisi Yüzde 125 Zam İstedi

Bizim “Asgari ücret 50.000 TL olmalı” faaliyetimizden sonra bir tartışma ortaya çıktı. Sosyalist yoldaşlarımız bu konuda bizimle ölçülü bir polemik yapıyorlar. Hepsine ayrı ayrı müteşekkirim. Sosyalist kültür böyle bir şey olsa gerek. Tabii ki hatalı gördükleri yönlerimizi eleştirecekler. Ben solu sıklıkla hamaset yaptığı için eleştiriyordum. Hamaset yapacaklarına elbette ki polemik yapsınlar. Yeryüzündeki asıl ilerletici faktör, politik eleştiridir.

Ama ne yalan söyleyeyim, onları haklı bulmuyorum. Evet, zor bir konu gelmiş oldu herkesin karşısına. Hacivat karagöz oyunu gibi yıllardır gelip geçerdi önümüzden. İki senedir “bi dakka” diyoruz bu gidişata biz. İşi biraz bilinç üstüne çıkarmaya çalıştık.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer alan sendika temsilcileri diyor ki “biz hiç rakam belirtmiyoruz ve böyle devam etmekle çok iyi yapıyoruz”. Onlara neden diye soracak olursak “hükümet ve işveren tarafının elini güçlendiririz” diyorlar. Maalesef burada şöyle bir sorun ortaya çıkıyor. Biz asgari ücret konusunda bir mücadele ortaya çıkmasını beklerken, sendika tarafının rakam söylemiyor olması, bu mücadeleyi donanımsız hale getiriyor. Çünkü rakamı söylemeyen sendika tarafı, daha en başından güreş minderine çıkmaktan kaçınıyor. Hatta rakam açıklamayarak, mindere çıkmak bir yana minderden kaçmış oluyor.

Bir mücadele verilebilmesi için bir çizgi konulması gerekir ve o çizgi asgari ücret rakamıdır. Her şey ancak öyle başlar. Sendika der ki “asgari ücret rakamı, enflasyon koşullarına bağlı olarak ve milli gelirin artışındaki imkanlardan yaralanarak 50.000 TL olmalıdır”. Bu rakamı söylemekle bundan geri çekilmeyeceğini de ilan eder mantıksal ve fiili olarak. Eğer işveren ve hükümet tarafı bunu kabul etmemekte ısrar ederse, işçi sınıfı der ki “ücret yoksa mücadele var”. En başta işçi sınıfı üretimden gelen gücünü kullanır, meydanlardaki gücünü kullanır ve siyasal gücünü kullanır. Günah benden gitti der, kullanır oğlu kullanır.

İşçi sınıfının genel mücadelesi bazı kesimler için mazide kaldı. O nedenle gözlerinde canlanmıyor. Hakikate bakılacak olursa bu hem mücadele yaşıyor hem de karşı kültürde kendini gösteriyor. Hani işçilerin örmüş oldukları tuğlaları yıktıkları bir video var ya. Usta onlara diyor ki “Vermeyeceksin parayı hı. Yıkın arkadaşlar, yıkın yıkın hıı hı”. Kimse de gelip onlara “yahu niye yıkıyorsunuz” diyemiyor. İşçi sınıfının üretimden gelen gücü işte budur. İşçiler o duvarı eve ekmek götürecek ücret için örüyor. Ücret yoksa çarşı pazar karışır. Doğanın kanunu bu.

İşçi sınıfı eğer hakkını alamadıysa, yıkmasa bile işi yapmayı durdurabilir. Buna grev diyoruz. İşçi sınıfı ücretini alamazsa, işi yavaşlatabilir ya da grev yapabilir. Bu da yetmezse hazırlar kortejini, düşer sokaklara meydanlara. Bildiri dağıtır, yürüyüş yapar, miting yapar. Grev, yürüyüş ve miting de mücadelenin bir parçasıdır ve sevdaya dahildir.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, 14 Aralık 2024 tarihinde, arkadaşlarıyla birlikte bir basın açıklaması yaptı. Orada aslanlar gibi dedi ki:

“Neden grevde olduğumuzu günlerdir açıklıyoruz. Şimdi kısaca yeniden belirtmek istiyorum: Yoksulluk sınırının altında düşük ücretlerle çalışan, sürekli reel ücret kaybına uğrayan metal işçilerinin ücretlerini biraz olsun iyileştirmek, insanca yaşamalarını sağlamak amacıyla yüzde 125 oranında ücret zammı talep ettik. Aylarca süren görüşmelerde MESS bize yüzde 40 oranında ücret zammı teklif etti. Bu oranın, metal işçilerinin açlık sınırında ve yoksulluk sınırının altında yaşamaya devam etmeleri anlamına geldiğinden anlaşma sağlanamadı.

Sendikamızın bu süreci masada bitirme çabasına rağmen maalesef talep ve beklentilerimize uygun bir ücret zammı teklifi verilmedi. Bunun yanında, hiçbir talebimiz kabul edilmediği gibi haklarımızı geriye götürmeyi hedefleyen karşı tekliflerle karşı karşıyayız.”

Her şey burada apaçık görülüyor. Diyor ki, metal işçisine yüzde 125 oranında ücret zammı yapılmalı. MESS biz yüzde 40 teklif etti ama kabul etmedik ve o nedenle grevdeyiz. Sendikanın olması gerektiğini söylediği ücret net. İşveren tarafının söylediği net. Bu anlaşmazlığın sonucunda, sendikanın greve gidiyor olması da gayet net ve doğal. İşte sınıf mücadelesi böyle verilir. Var mı sorusu olan?

Sınıf mücadelesinin klasik şeması böyleyse, bunu karartmaya ve gizemli başka birtakım boyutlar varmış gibi davranmaya gerek yok. Herkesin tanık olduğu gibi metal işçisi yüzde 125 zam istiyor. Verilmediği takdirde grev yapıyor. Hatta ertelenmeye kalkışılsa da yapıyor.

Lütfen pür dikkat olalım. “İnsanca” ücret demiyor, yüzde 125 zam diyor. Şartı belli, yüzde 125 zammı şart koşuyor. Bunun dışında esrarengiz bir olay yok, paranormal bir hadise yok. Sakın ne kadar zam istediğinizi söylemeyin diye Lenin’in iki cilt eseri de yok. Sınıf ve ücret mücadelesi metal sektöründe nasıl veriliyorsa, çalışanların yarısını ilgilendiren asgari ücret için da öyle verilir.

Bu yazıyı yazdığım saatlerde asgari ücret 22.104 TL olarak açıklandı.

Bazı insanlar buna ne fark eder ki tutumuyla yaklaşıyor anladığım kadarıyla. Ne hazin bir hata. Bu düşük ücrete mahkûm edilmiş insanlar için şu an çok şey fark eder. Açlığa mahkûm edildiler, yoksulluğa mahkûm edildiler ve sefalete mahkûm edildiler. Orta sınıf eğiliminde olanlar bunu fark ettirmeme telaşına kapılıyor.

Bu artık kolay değil, çünkü EHP var, o fark ettirir.

 

Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.

İlgili Yazılar

Post

Metal İşçisi Yüzde 125 Zam İstedi

Post

Colani Golan Tepelerini Savunmadı

Post

Kişi Başına GSYH 720 Binse, Asgari Ücret 50 Bin TL Olmalı

Post

Ara Aşamalar

Post

Ortadoğu’daki Dalgalanmalar

Post

Tam Kurtuluşun Yolu

Post

Gerçekçi Ol, İmkansızı İste

Post

Kamusal Emeklilik Hakkı Savunulmalı

Post

İyi Bir Başlangıç

Post

Tek Adam Rejimi Tekledi

Post

Açlıktan Öte Köy Var mı?

Post

Emsalsiz, Tek ve Kıyaslanamaz Değiliz

Post

Asgari Ücret 42.300 Lira Olmalı

Post

Asgari Ücreti Kıyaslamak

Post

Asrın Hortumlaması: 133,5 Milyar Dolar

Post

Enflasyonu Ücretler Yaratmıyor: 5 Kanıt

Post

Üreten Biziz, Paylaşan Da Biz Olacağız

Post

Emeğin Tam Karşılığı, Tam Refah, Tam İstihdam

Post

Haklılığımızı Açıklıyoruz Ve Kanıtlıyoruz

Post

Üç İnsandan Biri İşsiz, Dört Çocuktan Biri Aç

Post

Kurban Edilmek İstenen Emekliler

Post

Köylülere Her Yönden Saldırı

Post

Olmaktan Korktukları Yerdeler

Post

Tarih Bir İpucu Bekliyor

Post

Yarını Bugünden Kurmaya Başlamak

Post

Kamu Yararı için Ürün ve Hizmet Yaratmak

Post

Yön Göstermek

Post

Somut Koşulların Somut Analizi ve Siyaseti

Post

AKP Bir Geri Dönülmez Felakettir

Post

Orman Yangınlarında Bütün Tohumlar Ölmez

Post

Kerelerce Ölçülen Gelir Adaletsizliği

Post

Alem Buysa Kral Popülistler

Post

İşçi Sınıfı Şart Koşabilir

Post

Sefalet Endeksi

Post

Birkaç Ağaç ve Bir Nefes

Post

Ücret ve Kar Tahterevallisi

Post

Laiklik Şimdi ve Hep Gerekli

Post

Enflasyonun Yarattığı Sefalet

Post

Enflasyonun Sebebi Açlık Sınırındaki Ücretler mi?

Post

Bütçede Değirmenin Suyu Nerden Gelir Nereye Gider

Post

Anayasa Mahkemesini Bir Kez Tanımamak

Post

Gençler Sadece Asansör İstemez

Post

Emek ve Demokrasiden Yana Cumhuriyet

Post

Yahudi Olmayan Çocuklar da Çocuktur

Post

Elin ve Evin İyisi

Post

Göz Hizasında Siyaset

Post

Dördüncü Kuvvet Dik Duruyor

Post

Beton Bina ve Fabrika

Post

Smaç Sebep Sayı Sonuçtur

Post

Sorun Geniş Bir Zaman ve Mekanda

Post

Ekmek İstiyoruz ama Gül De

Post

Parti İşçi Sınıfını Besteler

Post

Kamu Mülkiyetini Kurtarmak

Post

İçeriksizlik Fırtınası

Post

Ormanlar Bizim, Kahrolsun Kapitalizm

Post

“Esset” Değil Halkın Öz Varlıkları

Post

Var ve Yok Listesi

Post

Karşı Kültür

Post

Günbegün Ücret Mücadelesi

Post

Aslanı Kediye Boğdurmak

Post

Sonradan Hatırlananlar

Post

Seçimin Yarattığı Yorumlama İmkânı

Post

Erdoğan’a Yetki Yok

Post

Mülkiyet Sorunu

Post

Halkın Temel İhtiyaçları, Kamu Hizmeti Olarak Karşılanmalı

Post

Örgütlü Gücü Meclis'e Taşıyalım

Post

Hiçbir Yerden İzin Almamak

Post

Mahirleri Anmak Değil Anlamak

Post

Hareketin Hareket Halindeki Doktrini

Post

Denizlere Çıkar Sokaklar

Post

Tabutta Röveşata

Post

Buyurunuz Buradan Yakınız, Mösyö Hükümet

Post

Depremin Siyaset Üstü Olmaması

Post

Basra Harap Olmadan Önce

Post

Halkın Birikimlerinin Bağımsızlığı

Post

Görev Zamanı

Post

Bu Daha Başlangıç

Post

Kaynaşmış Değiliz

Post

Bolsonaro Tavuğunu Yalnız Yemesin

Post

Suriye Sınırını Değil Açlık Sınırını Geç

Post

Neden Yapmasınlar?

Post

Hayallerin de Sadakate İhtiyacı Vardır

Post

Büyük Pasta, Küçük Pay

Post

Yine Sınırlama Esas, Hürriyet İstisna

Post

Seçenek Biziz

Post

Üç Husus

Post

Radikalizm

Post

Örgütlü Toplum Parlamentoya Rengini Vermeli

Post

İşçi Sınıfı Programı Vaat Eder

Post

Güç Siyasetle Yapılır

Post

Yenilgi Sonrasında Yorumlamanın ve Politik Programın Yitimi

Post

İşçi Sınıfının Tahtına Oturmaya Kalkışmak

Post

Hedef, Özne ve İktidar Organı