Mahsa Ölmedi, Öldürüldü
İran İslam rejiminin ahlak polisi Mahsa’yı katletti. Tek suçu rejimin istediği gibi giyinmemesiydi.
Mahsa Amini 22 yaşında Kürt bir ailenin kızıydı. Sakız şehrinden Tahran’a ailesiyle gezmek için gelmişti. Ahlak polisi onu gözaltına aldı. Polis merkezine götürülmesinden iki saat sonra kalp rahatsızlığı geçirdiği haberi geldi, hastaneye kaldırıldı. İran halkı polisin iddiasına inanmadı. Mahsa hastanede yaşamını yitirdi.
Mahsa Amini rejimin binlerce kadın kurbanından biriydi. Her gün düzenli saldırıya uğrayan kadınlardan biriydi. İran’daki kadınlar sürekli caddelerde, meydanlarda saldırıya uğruyorlar, başlarını örtmedikleri bahanesiyle her gün öldürülüyorlar. Bazen de namus bahanesi ile öldürülüyorlar, bazen ekonomik zorluklardan okula gönderilmeyip zorla evlendiriliyorlar. Bazen evlerine ekmek götürebilmek için saçlarını uzatıp pazarda satmak zorunda kalıyorlar. Bazen de birkaç saç telleri dışarıda kaldığı için Mahsa gibi öldürülüyorlar. Bunlar İran’daki bütün kadınların hayatlarının hikayesi. Molla rejimi başta oldukça da bu hikaye devam edecek.
Ölümünden sonra Mahsa’nın cenazesi uçakla Sakız şehrine götürüldü. Polis cenazeyi gizlice gömdürmek istedi, şehre giren yollar kapatıldı ancak halk buna izin vermedi, ayaklandı. İran halkı ahlak polisinin öldürdüğü evladına sahip çıktı.
Molla rejimi 44 senedir ülkeyi karanlık bir zihniyet ile yönetiyor. Bu zihniyet en çok da kadınlara zarar veriyor. Çözüm İran halkının evladına sahip çıktığı gibi bu karanlığı da defetmesinden geçiyor.
Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.